Auto-immuunziektes: een andere benadering

Auto-immuunziektes zijn aandoeningen waarbij het lichaam goede cellen aanziet voor foute. Fysieke problemen is vaak het gevolg. Ayurveda behandelt auto-immuunziektes en ondersteunt het lichaam tijdens het herstel.

Fysieke klachten door de afvoer van gezonde cellen

Lichaamsvreemde cellen worden door je lichaam afgevoerd met antistoffen. Maar soms worden lichaamseigen cellen aangezien voor de lichaamsvreemde en kunnen bepaalde ziektebeelden ontstaan en dit leidt tot fysieke klachten. We spreken dan van een auto-immuunziekte. Ayurveda heeft zijn eigen manier van een omschrijving van een auto-immuunziekte, de geneeswijze gaat er van uit dat het afweersysteem de eigen lichaamscellen niet per ongeluk aanvalt, maar om het lichaam te verdedigen tegen een vorm van schadelijke metabolieten. Deze metabolieten worden Ama genoemd. Ama is ook verantwoordelijk voor andere aandoeningen, van buikloop tot ongeneeslijke SLE.

Een manier van leven

Mensen in India hebben Ayurveda ingeburgerd in hun manier van leven, Ayurveda heeft hun levenswijze positief beïnvloed. Ook in de Westerse cultuur kan deze behandelwijze veel voordelen opleveren: het is mensvriendelijk en natuurlijk. Lichaam en geest worden door de behandelmethoden met elkaar in balans gebracht. Ayurveda is de oudst bekende geneeswijze en heeft geen bijwerkingen. De kwaliteit van het leven wordt aanzienlijk verbeterd en de behandeling zorgt voor ontslakking van het lichaam. Belangrijkste voordeel is dat de weerstand verhoogd wordt.

Waar bevindt de Ama zich?

Ayurveda behandelt de onderliggende oorzaak. De klachten worden opgelost en de revalidatie bestaat uit het stimuleren van de vitaliteit van het lichaam. Wel is grondig onderzoek nodig, het is zaak dat in kaart gebracht wordt hoe het ziekteverloop is en hoe het zich in het verleden heeft gemanifesteerd. In het begin bevindt de Ama zich in de grotere lichaamskanalen, als een aandoening chronisch is dan zijn de gifstoffen al dieper in de cellen genesteld. Op dat moment is Ama een bedreiging voor de gezondheid omdat het immuunsysteem van het lichaam de cellen aan gaat vallen. Het geheel bestrijden van de Ama is dan niet meer eenvoudig.

Ayurvedische behandeling voor herstel

Als Ama ernstige schade aangericht heeft aan het vitale celweefsel adviseert Ayurveda een bio-zuiveringsmethode. Swedana-therapie zorgt ervoor dat de Ama van de cellen en weefsels losgeweekt worden. Daarna klontert de Ama samen met Dosha (fouten in het lichaam) en wordt het afgevoerd naar de fysieke kanalen. Speciale kuren zorgen voor therapeutische reiniging. Door ayurvedische supplementen en kruiden wordt de spijsvertering en de stofwisseling verhoogd. Afhankelijk van de conditie van een patiënt kan een Rasayanatherapie helpen om de vitaliteit en de sterkte van beschadigde cellen te herstellen. Zonder normale lichaamsfuncties te beperken ondersteunt de Ayurvedische behandeling het lichaam tijdens het herstel.