De ‘R’ is weer in de maand, supplementen slikken of niet?

Jarenlang is ons ingepeperd dat extra vitamines nodig zijn zodra het kouder weer wordt, zodra de ‘R’ weer in de maand is (september t/m april). Maar is dat nu echt wel nodig? Of kunnen we prima zonder?

Feit of fabelgerm-303979_640

De meningen zijn nogal verdeeld. De een zegt dat het slikken van antioxidanten, foliumzuur, multivitaminen en mineralen onzin is, de ander raadt het juist aan. Waar op de ene website te vinden is dat de supplementen niet voor een langer leven zorgen, pleit de ander juist voor. Waar doen we, als onwetend consument, nou goed aan?

Feit is, supplementen zijn niet goedkoop. Is het feit of fabel dat supplementen alleen maar onze urine een stuk duurder maakt? Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het gebruik van supplementen. Artsen raden aan met het slikken van de voedingssupplementen te stoppen. Het enige supplement wat door hen wel aangeraden wordt, is het slikken van extra vitamine D, maar zit deze vitamine niet gewoon in de buitenlucht? Op andere websites is weer te lezen dat een te hoge dosering vitamine D juist heel gevaarlijk is.

Uitzondering is supplement op doktersadvies

Het lijkt erop dat alle aangeboden voedingssupplementen alleen maar een vorm van consumentenmisleiding is. Maar wat als je je juist goed voelt bij het slikken van je dagelijkse multivitaminen? Moet je daar dan maar direct mee stoppen? Nergens is bewezen dat de weerstand echt omhoog gaat van de supplementen, maar als je je houdt aan de maximale dagelijkse dosering kan het ook weer niet slecht voor je zijn.

Als algemeen kan wel gesteld worden, dat gezonde voeding al genoeg is. We hebben namelijk wel alle vitaminen en mineralen uit een pil met multivitaminen nodig. Na een operatie kan het wél nodig zijn om bepaalde supplementen naast de voeding te slikken, maar dan gaat het over supplementen die je neemt op doktersadvies. Door ziekte kan het lichaam bepaalde stoffen niet zomaar uit zichzelf opnemen, waardoor een toevoeging zelfs nuttig is.

apple-256266_640Bewust en weloverwogen

In een land als Nederland is de voeding zo gebalanceerd dat aangenomen kan worden dat een normaal mens genoeg voedingstoffen binnenkrijgt. Natuurlijk zijn er wel risicogroepen te bedenken, zwangere vrouwen hebben op doktersadvies best baat bij bepaalde supplementen. Hetzelfde geldt voor kleine kinderen, zieken en bejaarden.Vooralsnog lijkt het erop dat de supplementen vooral veel geld kosten.

Misschien is het een tip om dit geld in je portemonnee te houden of te spenderen aan goede gebalanceerde voeding. Twijfel je nog steeds aan het nut van de supplementen, overleg het dan eens met je huisarts. Misschien verandert je bewuste keuze dan in een weloverwogen keuze?