Hoe Een Ayurvedische Behandeling Kan Helpen Bij Hooikoorts

allergy-18656_640Wat is hooikoorts en hoe ontstaat het?

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, op stuifmeel van bomen, planten of bloemen. Doordat antistoffen in het lichaam snel en heftig reageren op het moment dat pollen de neusholte of de mond binnendringen, kan dat leiden tot hoesten, ademproblemen, tranende ogen en een nogal branderig gevoel.

Hooikoorts kan overigens ook op latere leeftijd de kop opsteken, zelfs als je er nooit last van gehad hebt. Een oorzaak daarvoor die vaker genoemd wordt, is de luchtvervuiling, waardoor het immuunsysteem alerter is geworden op binnendringende stoffen. Feit is dat hooikoorts heel vervelende gevolgen heeft.

Wellicht gebruik je nu medicijnen om de symptomen te verlichten. Maar heb je er al eens aan gedacht om een alternatieve hooikoorts behandeling te nemen? 

Pollen

Sommige mensen krijgen al last van hooikoorts wanneer de eerste pollen rondvliegen, maar de meesten hebben last van bepaalde pollen. Dat kan voor de een van bloemen zijn, voor de ander van een bepaalde boom, zoals sommigen hooikoorts krijgen van berkenpollen. Om er achter te komen waar je allergisch voor bent, kun je een onderzoek laten doen.

Niet altijd zal men de oorzaak zo maar kunnen benoemen, omdat er heel wat verschillende pollen rondvliegen. Feit is dat hooikoorts uitermate irritant kan zijn, maar verder niet schadelijk is. Wat je kunt doen is de informatie die via de radio en via internet over pollen beschikbaar is goed te volgen, zodat je je eventueel kunt voorbereiden op een ‘aanval’.

Medicijnen

Er zijn heel wat medicijnen verkrijgbaar die tegen hooikoorts zouden helpen. Dat is voor iedereen weer anders. Zo zijn er mensen die met anti-histamine geholpen zijn en weer anderen met een neusspray. Steeds meer mensen willen echter niet voordurend zware medicijnen moeten pakken om enigszins verlichting te vinden. Dus is de vraag of er ook andere mogelijkheden zijn om de hooikoorts te bestrijden of in ieder geval te verminderen?

Ayurvedische behandeling

In principe kun je op verschillende manieren de Ayurvedische behandeling gebruiken om de hooikoorts enigszins of geheel tegen te gaan. Is de hooikoorts al begonnen, dan helpt een drankje van verse koriander. Neem verse koriander, gooi hem in een blender, voeg vers water toe -niet te veel- en drink het zo ontstane sapje maximaal drie keer per dag. De verse koriander helpt om de werking van de pollen tegen te gaan. Daarnaast helpt het om iedere ochtend een theelepel zuivere honing te nemen, omdat op die manier het verweer tegen pollen verminderd wordt.

Wil je minder last van hooikoorts hebben of proberen er helemaal van af te komen, dan ligt een verandering van jouw leefwijze meer voor de hand. Dankzij de Ayurvedische principes begin je met het lichaam te reinigen van schadelijke stoffen en vervuiling. Hierdoor help je het lichaam om minder allergisch te reageren op natuurlijke stoffen.

Ayurvedische leefwijze

De Ayurvedische leer helpt het lichaam de balans te herstellen tussen lichaam en geest. Dat proces kan ondersteund worden door een Ayurvedische behandeling, waarbij acupunctuur, yoga of meditatie een rol kunnen spelen. Daarnaast leer hoe je door anders te gaan eten en leven jouw lichaam helpt. Door beter te kijken wat je eet, hoeveel je eet en wanneer je eet, help je het lichaam om zich te reinigen en te herstellen. Neem bijvoorbeeld warm eten. Warm eten kan veel koolhydraten bevatten, zoals aardappels en vlees en weinig groenten.

Dat belast het lichaam, waar meer groente het lichaam ondersteunt. Het principe van Slow Food kan hier ook ondersteunend werken. Geen snelle gerechten die via de magnetron worden gecreëerd, maar voedsel dat de rust heeft gehad om te sudderen en zijn vitamines af te geven. Dit alles is onderdeel van wat Ayurveda is, namelijk een eeuwenoude manier van leven. Het doel van Ayurveda is gelukkig en gezond zijn.