Psoriasisbehandeling geeft verlichting en bestrijd symptomen

Diverse huidaandoeningen zijn gebaat met lichttherapie met UVB-straling. Een van deze aandoeningen is psoriasis. De naam psoriasis komt van psora, het Griekse woord voor jeuk of huiduitslag. In grote lijnen is dat ook wat de aandoening kenmerkt: schilfers, jeuk en roodheid. Psoriasisbehandeling zorgt voor verlichting.

Straling van de zon of lichttherapie

Een vorm van psoriasisbehandeling is blootstelling aan de zon. Omdat dit niet altijd kan en ook nog eens gecontroleerd moet gebeuren, is lichttherapie onder begeleiding wellicht meer aan te raden. Er zijn veel andere vormen van psoriasisbehandeling, denk aan behandeling met laserlicht, een hyperbare zuurstoftherapie, topicale crèmes of systemische middelen. Een natuurlijke manier van psoriasisbehandeling is een bezoek aan de Dode Zee. Een kuur in dit zoute water is in combinatie van het weldadige zonlicht heel heilzaam voor de patiënten en het geeft hen vermindering van symptomen. Of nu de combinatie van zonlicht en zout water werkt of alleen het zonlicht is niet helemaal duidelijk, maar het aloude spreekwoord ‘baat het niet dan schaadt het niet’ is hier van toepassing. Ook behandeling met vissen die korstjes opeten is een natuurlijke vorm van psoriasisbehandeling evenals behandeling met een ayurvedisch middel of paardenmelk.

Genezen is niet mogelijk, symptoombestrijding wel

Helaas is genezing van psoriasis niet mogelijk, psoriasisbehandeling richt zich dus vooral op de bestrijding van symptomen. De aandoening wordt geschaard onder de auto-immuunziekten, waarbij genetische factoren een rol spelen. Ongeveer dertig procent van de psoriasis patiënten heeft een naast familielid met dezelfde aandoening. Uitlokkende factoren kunnen de ziekte verergeren. Deze zogenaamde triggers kunnen letsel zijn, maar ook infecties of bepaalde geneesmiddelen. Psoriasis is niet het hele jaar door even erg. Er zijn periodes dat een patiënt aanzienlijk minder last heeft van de aangedane huid. Psoriasis is niet besmettelijk.

Psoriasisbehandeling eenvoudig toepasbaar

Klachten van psoriasispatiënten kunnen verergerd worden door stress, beschadiging van de huid en infecties. Psoriasisbehandeling streeft naar vermindering van de klachten. Patiënten kunnen zelf ook bijdragen aan een dragelijker bestaan. Zo is het raadzaam uit te kijken voor verbranding van de huid en is het zaak huidbeschadigingen te voorkomen. Krabben is uit den boze, de nagels kort houden wil wel eens helpen. Ook te lang of te heet douchen is niet bevorderlijk voor een psoriasispatiënt en zeep doet niet altijd goed. Omdat zonlicht weldadig is, is veel buiten vertoeven aan te raden. Zorg wel dat het zonlicht gebruikt moet worden als psoriasisbehandeling: bouw het geleidelijk op en zorg ervoor dat de huid niet verbrandt. Psoriasis is een aandoening die nogal wat schaamte aanwakkert, omdat de patiënten de huiduitslag nogal als ontsierend ervaren, wordt in het openbaar zonnen niet altijd gedaan.