Duurzaam hout drogen begint hier

Hout is als het ware een spons. Als het nat is, wordt het groter, als het droog is, krimpt het. Dat is een eigenschap van hout die je niet kunt veranderen. Als je hout wilt drogen, doe je dat niet om dat effect van krimpen en zwellen tegen te gaan, je doet dat om het te verminderen. Grote spanningen kunnen namelijk leiden tot kromtrekken en scheuren. En dat is een eigenschap wat je niet terug wilt zien in bijvoorbeeld je meubels. Hout drogen is dus nuttig. Hout duurzaam drogen nodig!

Duurzaam drogen, hoe doe je dat?

Als je hout op een duurzame manier wilt drogen, dan doe je dat bij voorkeur met een biomassacentrale. Hiermee hou je de drogerij op temperatuur op een duurzame manier. Biomassa is biologisch afval, dat je omzet in een nuttige energie. Je kunt biomassa hebben van snoeihout, maar ook van gekweekte gewassen of zelfs van mest. In de biomassacentrale wordt veelal groenafval gebruikt of bijvoorbeeld afval van een houtverwerkingsbedrijf. Heb jij een houtverwerkingsbedrijf? Dan kun je het hout dat je voor projecten nodig hebt, laten drogen met de hitte die in de centrale afkomt van jouw eigen afval!

Hout drogen, hoe gaat dat?

Bij een professionele houtdrogerij zijn meerdere droogkamers beschikbaar. Deze zijn computergestuurd. Dit geautomatiseerde systeem maakt dat het droogproces zo goed in de gaten gehouden wordt, dat een droogmeester precies weet hoe het hout ervoor staat. Ook is de automatisering dermate dat men precies weet waar ruimte is voor jouw hout en hoeveel je in die ruimte kwijt kunt. Vaak is het ’s morgens reserveren en ’s middags brengen!

Alsof het zijn kindje is…

Droogmeesters zijn zo gespecialiseerd in het drogen van hout dat ze er alles vanaf weten. Sterker nog: elke dag lopen zijn fluitend tussen al het hout. Elke houtsoort heeft zijn eigen droogproces, de droogmeester weet daar alles van. Als ze het hout ruiken of eraan voelen, weten ze hoe het ermee staat. Droogmeesters met vakkennis weten hoe om te gaan met harde houtsoorten als jouw eiken, meranti of merbau, maar ook met de zachtere houtsoorten grenen of vuren. Het hout is bij hen in goede handen.

Waar je het voor gebruikt

Niet elke plank heeft hetzelfde droogteproces, het is maar net welke houtsoort je hebt, maar ook waar je de plank voor gaat gebruiken. Je kunt zelf wel inschatten dat een plank die gebruikt wordt voor jouw nieuwe tafel droger moet zijn dan de plank die je gebruikt voor bijvoorbeeld een raamkozijn. Het is ook niet zo dat hout zo droog mogelijk moet zijn, soms gaat hout juist zwellen als het té droog is. Je kunt dus kortom stellen dat hout drogen niet iets is dat je zomaar kunt. Wil je een perfecte plank, dan besteed je dat drogen uit aan een specialist.