Een Infrarood Sauna: de voordelen op een rij

Een infraroodsauna is een sauna die door straling wordt verwarmd. Hiervoor worden infraroodlampen gebruikt. Door de warmte van de lampen wordt je lichaam verwarmd. Je kunt de warmte in een infraroodsauna een beetje vergelijken met de warmte van de zon. En wees nou eerlijk: dat is toch de beste warmte die er is? Infraroodsauna’s hebben daarnaast tal van voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Weldadige warmte

Allereerst dus die weldadige warmte. De luchtvochtigheid is laag in een infraroodsauna en de warmte maakt dat je je optimaal kunt ontspannen. Wie in een infraroodsauna zit, voelt zich binnen korte tijd helemaal ontstresst. Het verschil met een traditionele sauna is dat je daarin ook nog eens snel zweet. In een infraroodsauna niet, wat voor veel mensen als een voordeel ervaren wordt. Zweten is dan wel weer goed voor het openen van de poriën en het afvoeren van afvalstoffen.

Goed voor je spieren

Als je spierpijn hebt, kun je dat behandelen met een zogenaamde rode lamp. Dit is zo’n zelfde lamp als gebruikt wordt in de infraroodsauna. Pijnlijke spieren worden opgewarmd en daardoor worden gifstoffen afgevoerd. Je spieren voelen veel soepeler aan. Zorg er wel voor dat de warmte van de lampen aangenaam aanvoelt. Alleen dan kun je je klachten verminderen. Zodra de lampen té warm zijn, is van ontspannen geen sprake meer.

Bij reumatische klachten

Naar infraroodsauna in combinatie met reuma wordt regelmatig onderzoek gedaan. Het schijnt dat onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met reumatische klachten baat hebben bij de infraroodsauna. Hiervoor hebben onderzoekers een aantal reumapatiënten regelmatig gebruik laten maken van de infraroodsauna. De uitslag van dit onderzoek was dat mensen verminderd pijn hadden in hun gewrichten. De reumapatiënten voelden zich er enorm door verlicht.

Na het sporten

We zeiden al dat een infraroodlamp weldadig is voor je spieren. Daarnaast is een infraroodsauna bevorderlijk voor je stofwisseling. Heb je een blessure, dan is een infraroodsauna weldadig. Heb je gewoon lekker gesport, dan ontspan je lekker in de infraroodsauna. Vooral als je buiten sport, verwarmt de infraroodsauna je lijf weer. Al met al is een infraroodsauna sowieso heerlijk na het sporten. Of je nu binnen of buiten hebt gesport.

Minder snel ziek

Infraroodsauna zorgt voor een tijdelijke verhoging van je temperatuur. Hierdoor kan je lichaam denken dat je lichte koorts hebt en daarom hard aan de slag gaan met het wegwerken van infecties. En dat terwijl je helemaal geen infectie hebt. Gifstoffen worden afgevoerd en dat komt je gezondheid ten goede. Je weerstand gaat met rasse schreden omhoog. Het is dus heel aannemelijk dat je minder snel ziek wordt, als je regelmatig de infraroodsauna ingaat.

Voor een stralende huid

De stralen van de infraroodlampen dringen diep je huid in. Hierdoor wordt je huid gezuiverd en kunnen afvalstoffen je lichaam verlaten. Zoals de zon ook goed is voor een onregelmatige huid, is de infraroodsauna dat ook. Acne vermindert en de opbouw van nieuwe huidcellen wordt bevorderd. Voor je het weet heb je een stralende teint. En niet alleen de huid van je gezicht vaart er wel bij.

Val je af?

De meningen zijn verdeeld, maar er wordt soms beweerd dat je afvalt in de infraroodsauna. Nu is het wel zo dat je meer calorieën verbrandt door de warmte. Ook je lichaam ontspannen is goed voor lijf en leden, wellicht ook om af te vallen. Maar of je nu echt een infraroodsauna aan moet schaffen om slechts af te vallen, dat is de vraag. Mocht je naast al die andere voordelen toch een beetje afvallen, is dat mooi meegenomen!

Jaagt vermoeidheid weg

Ontspannen is goed voor je als je moe bent. Alleen daarom al is een infraroodsauna heerlijk. Je stress vermindert en je lijf voelt weer als nieuw. Wil je echt je vermoeidheid wegjagen, dan moet je eigenlijk met regelmaat gebruikmaken van de infraroodsauna. Dat kan natuurlijk door er regelmatig naartoe te gaan, maar wat dacht je van een eigen infraroodsauna? Het is meer binnen je bereik dan je wellicht denkt. Voor een infraroodsauna heb je helemaal niet zoveel ruimte nodig. Voor een klein model is twee vierkante meter al genoeg. Misschien heb je nog wel een zo’n ongebruikt hoekje in je woning!