Zonnepanelen

Zonnepanelen, wie kent ze niet? Zonnepanelen worden steeds populairder en over enkele jaren ben je misschien wel een uitzondering als je een dak zonder panelen hebt. Maar zijn zonnepanelen niet hartstikke duur? En zijn ze echt wel milieuvriendelijk? Lees hier of zonnepanelen een goede keuze zijn.

Kosten van zonnepanelen

Door de aanschafprijs van zonnepanelen zijn veel mensen terughoudend in hun aankoop. Zonnepanelen hebben namelijk de reputatie dat ze erg duur zijn. Dit is gedeeltelijk waar. Zonnepanelen zijn inderdaad een product waar je in moet investeren. Dit zijn echter kosten die je over een paar jaar weer terug kan verdienen. Daar komt ook bij dat zonnepanelen al lang niet meer zo duur zijn als enkele jaren geleden. De prijs van zonnepanelen hangt af van enkele factoren. Zo is de prijs afhankelijk van het soort zonnepaneel, de hoeveelheid vermogen en van de leverancier die u kiest. Het is het makkelijkst om in één keer een compleet zonnesysteem aan te schaffen. De prijzen van een zonnesysteem variëren, maar u kunt rekening houden met een beginprijs van tussen de € 1.500 en € 2.000. Als u kiest voor een duurdere soort zonnepanelen of zonnepanelen met meer vermogen, dan zal de prijs vanzelfsprekend ook hoger worden.

zonnepanelen


Hoeveel leveren ze op?

Belangrijker dan de prijs is natuurlijk de vraag hoeveel zonnepanelen opleveren. De opbrengst van zonnepanelen verschillen per type zonnepaneel, maar zijn ook afhankelijk van externe factoren, zoals het aantal zonuren. Er wordt vaak gedacht dat zonnepanelen in Nederland niet veel opleveren, maar juist het tegendeel is waar. Zonnepanelen kunnen overal waar er licht is worden toegepast. Zelfs bij bewolkt weer en in de winter, kunnen zonnepanelen nog zonlicht opvangen. De temperatuur in Nederland heeft dus geen invloed op de zonnepanelen. Het is bekend dat zonnepanelen juist minder goed presteren bij hele hoge temperaturen. Zonnepanelen zijn dus zeker rendabel in Nederland. U kunt er in ieder geval vanuit gaan dat u de zonnepanelen binnen ongeveer 10 jaar heeft terugverdiend. Aangezien zonnepanelen een levensduur hebben van minstens 25 jaar betekent dit dat u kunt genieten van een flinke besparing. Wanneer u de zonnepanelen eenmaal hebt terugverdiend, is de energie die de zonnepanelen opleveren pure winst.

Duurzaam of niet?

Veel mensen geloven dat zonnepanelen helemaal niet zo duurzaam zijn. De productie van zonnepanelen kost namelijk erg veel energie. Hoe staat het er echt voor met de duurzaamheid van zonnepanelen? Het is waar dat zonnepanelen veel energie kosten om te produceren. In eerste instantie lijken zonnepanelen dus niet erg duurzaam. Echter, door de hoeveelheid zonne-energie die de zonnepanelen opleveren, is deze energie al binnen 3 jaar terugverdiend. Met de lange levensduur van zonnepanelen en de duurzame energie die ze opleveren, zijn zonnepanelen dus erg milieuvriendelijk.

De juiste keuze?

Zonnepanelen bieden dus veel voordelen. De panelen zijn duurzaam en winstgevend. Als je de investering wilt doen, kan je er veel profijt van hebben. Zonnepanelen zijn ingewikkelde systemen en het is dan ook aan te raden om de panelen door een specialist te laten plaatsen. De specialist kan dan ook meteen beslissen wat de beste manier is om de zonnepanelen te plaatsen, zodat ze het meeste zonlicht opvangen. De zonnepanelen zijn over het algemeen snel geplaatst, waardoor je direct kan genieten van je eigen energievoorziening.