Eerlijke en milieuvriendelijke kleding

De meeste vrouwen zouden een gat in de lucht springen als ze te horen kregen dat ze een hele garderobe aan nieuwe kleren mochten uitkiezen. We houden vooral van mooie kleding die goedkoop is en het liefst van een leuk merk. Helaas kleven er vaak nogal wat nadelen aan goedkope kleding, zoals dat het gemaakt kan zijn door kinderen en/of massaal geproduceerd is onder erbarmelijke omstandigheden voor de werknemers.

Ook is goedkope kleding vaak slecht voor het milieu door het gebruik van vele chemicaliën, verfstoffen en bestrijdingsmiddelen. Helaas is ook duurdere merkkleding niet per definitie beter. Wat kun je zoal doen om ‘betere’ kleding te kopen?

Biologische kleding

Tegenwoordig kun je in verschillende winkels (zoals de HEMA) biologische kleding kopen. Deze kleding is vaak gemaakt van biologisch katoen. Biologisch katoen wordt verbouwd zonder gebruik van kunstmatige meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Daarnaast mogen er geen genetisch gemodificeerde planten voor gebruikt zijn. Bij de teelt van biologisch katoen gelden er ook strengere regels voor het gebruik van water.

Naast kleding van biologisch katoen is er ook kleding van biologische wol te vinden. Biologische wol komt van schapen die in de lente worden geschoren en die niet behandeld worden met chemicaliën of onnodige medicijnen. Daarnaast worden er eisen gesteld aan de leefomgeving van de schapen: ze grazen op land dat zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt onderhouden. Ten slotte wordt de wol van deze schapen verwerkt op milieuvriendelijke wijze: zonder schadelijke verfstoffen of chemicaliën.

Doe langer met je kleding

Langer met je kleding doen wil natuurlijk niet zeggen dat de kleding eerlijk en milieuvriendelijk geproduceerd is. Maar de schade wordt er in ieder geval een beetje door beperkt.
Het spreekt voor zich dat het helpt om zuinig te zijn op je kleding. Dit kan door bijvoorbeeld vanaf nu wel je kleding op kleur te wassen en door het tussen twee wasbeurten in gewoon eens een keertje buiten hangt om luchtjes te laten verdwijnen (scheelt meteen een wasbeurt).

Daarnaast kun je verwassen kleding weer als nieuw maken door ze te wassen met textielverf. (Zoek liefst een textielverf die zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu.)
Ten slotte zijn kleine gaatjes of dunne plekken prima te maken. Gaatjes naai je dicht en bij dunne plekken kun je er een stukje stof langs de binnenkant tegenaan naaien. Als je het goed doet zie je er nauwelijks iets van.

Tweedehands kleding

Kleding kan natuurlijk ook langer meegaan door er iemand anders een plezier mee te doen als je het zelf niet meer zal dragen. Als je geen vrienden, kennissen of familie in de buurt hebt die je er blij mee kunt maken en je hebt geen zin of tijd om ermee op een rommelmarkt te staan, dan zijn er online genoeg alternatieven te vinden. Zo kun je met je tweedehands dameskleding terecht bij Vintywomen. Behalve dat je kleding een tweede leven krijgt, kun je er zelf nog wat mee verdienen ook. Uiteraard kun je daar ook terecht als je zelf graag ‘nieuwe’ tweedehands kleren wilt.

Dit bericht is geplaatst in Kleding.