Natuurlijke keuze: bamboe of katoen?

Elk seizoen winkelen voor nieuwe kleding: voor veel mensen is het heel normaal. Toch zou het niet gek zijn als we daar onze vraagtekens bij zetten. Vooral als het gaat om de aanschaf van kleding vervaardigd van kunstmatig materiaal. Het advies is daarom alleen kleding te kopen als het echt nodig is én om kleding zo natuurlijk mogelijk te kopen. Maar waar ga jij in dat geval voor, voor bamboe of voor katoen?


Meer keuze

Het lijkt nu alsof katoen en bamboe de enige twee natuurlijke keuzes zijn. Dat is niet waar. Als het gaat om kleding van natuurlijke materialen kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor bijvoorbeeld wol, hennep, linnen, zijde of viscose. Toch houden we het in dit artikel bij de twee eerdergenoemde natuurlijk variaties. Omdat het gaat over kleding die we nodig hebben. Vaak gaat het hierbij over ondergoed, een basic T-shirt van bijvoorbeeld Bamboo Basics of sokken. En deze zijn vooral vervaardigd van bamboe of katoen.

Klimaatbelasting

We weten allemaal dat broeikasgassen een negatief effect hebben op de opwarming van de aarde. Als kleding geproduceerd wordt, komen er broeikasgassen vrij. Dit omdat er fossiele brandstoffen gebruikt worden voor het productieproces, om gewassen te verbouwen. In deze scoort bamboe beter dan katoen. Voor bamboe is geen verwarming van de omgeving nodig, bijvoorbeeld.

Waterstress

Gaat het over water, dan is katoen wederom de verliezer. De katoenplant heeft tijdens het groeiproces enorm veel water nodig. Een katoenplantage ligt meestal in een gebied waar sowieso water niet veel voorradig is. Bamboe daarentegen heeft zo goed als geen water nodig. Het kan volstaan met de regenbui die af en toe valt, bamboeplanten hebben geen extra watergift nodig. Dit scheelt al liters per vierkante lap stof.

Arbeidsomstandigheden

Ook voor kleding kun je kijken naar eerlijke handel. Niet alle kleding wordt gemaakt in fabrieken waar de arbeidsomstandigheden ideaal zijn. Maar hoe weet je nu of een shirtje op een eerlijke manier gemaakt is of niet? Dat is ingewikkeld. Gelukkig zijn er keurmerken, waarbij je ervan uit kan gaan dat de kleding met zo’n keurmerk op een eerlijke manier gemaakt is. Of katoen of bamboe hierin beter is, is niet te zeggen. Er is eerlijke katoen en er is eerlijke bamboe.

Harde stengel – zacht textiel

Bamboe is op veel vlakken een materiaal dat geen negatieve invloed op het milieu heeft. Toch is er een proces dat minder milieuvriendelijk is. Bamboe is namelijk een plant die bekendstaat om zijn harde stengels. De vezel waar een T-shirtje van gemaakt wordt is juist heerlijk zacht. Voor het zover is, moet het op dezelfde manier als bij viscose verwerkt worden. Gelukkig worden er in het geval van bamboe steeds milieuvriendelijkere methoden ontwikkeld, dus ook hier is de negatieve invloed straks minimaal.

Dit bericht is geplaatst in Kleding.