Zuid-Tirol: wandelparadijs voor beginners en experts

Bergen lenen zich uitstekend voor wandelplezier. Voor zowel de ervaren wandelaar als de beginner zijn er prachtige routes uitgezet in het Meranerland in Zuid-Tirol. Al dan niet met een gids geniet je van de prachtige uitzichten, de waanzinnige natuur en al het prachtigs dat de bergen te bieden heeft. Tussendoor doe je jezelf tegoed aan lokale specialiteiten. Het Italiaanse Zuid-Tirol is hét wandelparadijs.

Wandelen als Sissi bij de kasteeltuinen

.

Stad Merano/Meran heeft veel tuinen. Het wordt ook wel de ‘stad der tuinen’ genoemd. De stad heeft een grote variatie aan rijk bloeiende planten. Wandelingen door de tuinen van Meran is een aanrader. Je kunt je wanen als Sissi bij kasteel Trauttmansdorff. De tuinen bij dit kasteel worden gezien als een van de mooiste tuinencomplexen van de wereld. In deze tuin zijn maar liefst tachtig verschillende landschappen te ontdekken, die jou als wandelaar meenemen op een botanische reis. Engelse rozen kun je bewonderen in de terrastuinen, alsook koningslelies. Bezoek je de zonnetuinen, dan zie je vooral olijfbomen en cactussen. Van deze olijfbomen wordt olijfolie gewonnen.

Wandelen met weinig hoogteverschil

Ook de promenades van de stad zijn perfect voor een wandeling. Deze kennen niet zo veel hoogteverschil en zijn daarom voor elke wandelaar een aanrader. Op de route kom je langs de flora van Merano/Meran. De promenade is zo’n twaalf kilometer lang. Kies je voor de Tappeinerweg, dan kun je veel mediterrane vegetatie tegenkomen. Dit wandelpad is ooit door een arts aangelegd in 1893, ten behoeve van de mensen die in zijn stad kwamen kuren. De uitzichten over de stad zijn overweldigend. Waar de Tappeinerweg eindigt, kun je vervolgen op de Algunder Waalweg. In de omgeving van Merano/Meran zijn maar liefst elf waalwegen te vinden. Een waal is een irrigatiekanaal, aangelegd om de boomgaarden en akkers te bewateren. Waalwegen kennen ook niet veel hoogteverschil en zijn daarom heel geschikt als een kindvriendelijke gezinswandeling.

Bergwandelen: het echte werk

Hiking in the Nature Park Gruppo di Tessa/Texelgruppe: the most popular route is the Merano Hugh Mountain Trail, a round trip of the plateau with splendid panoramic views.

Gaat je voorkeur uit naar een stevigere wandeling, kies dan een van de routes in de Gruppa di Tesso/Texelgruppe, een natuurpark in Zuid-Tirol. Texelgruppe is het grootste natuurgebied in de hele omgeving. Hier kun je bijvoorbeeld van berghut tot berghut trekken of een wandeling maken door de bergen. Je komt schitterende uitzichten tegen en de mooiste dalen. Een van de wandelroutes in dit natuurgebied is de Meraner Höhenweg. Deze weg is honderd kilometer lang en gesitueerd rondom het bergmassief van de Texelgruppe. Je vindt hier bergmeren en gemengde bossen. Wil je trekken, dan kun je een meerdaagse wandeling langs hutten inplannen. Er zijn diverse dagetappes met diverse moeilijkheidsgraden. Onderweg kun je bergbeklimmen en geniet je tussendoor van de authentieke keuken uit Zuid-Tirol in de berghutten. Elke etappe is ook als dagtocht te bewandelen.

Mild klimaat: perfect wandelweer

Merano/Meran heeft een mild klimaat. De sfeer in Zuid-Tirol is een combinatie van traditionele Duitstalige gezelligheid en Italiaans mediterraan. Door de koudere nachten en de warme dagen is dit een ideale bestemming voor een sportieve én ontspannen vakantie. De wandelpaden in Zuid-Tirol zijn goed onderhouden en goed aangegeven. Sommige wandelingen beginnen direct voor de deur van je accommodatie, voor andere moet je eerst een reis maken met een kabelbaan. Maar ook dat is de moeite waard!