De houtgestookte sauna: een weldaad in de winter

De sauna geeft het hele jaar een weldaad van warmte, maar in de winter kunnen we die warmte extra gebruiken. Houtgestookte saunakachels geven bovendien de sfeer die je in de winter wilt hebben, het echte vuur met zijn knapperende geluiden en de natuurlijke warmte zorgen voor een weldaad van het hoogste niveau.

Houtkachel voor weldadige warmte

Een houtkachel verwarmt de sauna net zo snel als een elektrische kachel, alleen de gebruiker moet wat extra inspanning verrichten. Een voorraadje hout is niet overbodig, bij regelmatig gebruik is de voorraad snel geslonken. Voor wie houdt van het echte vuur aanmaken en aanhouden, is zo’n kachel een aanrader. Denk er wel bij na dat je een rookkanaal nodig hebt voor de afvoer van de rook. Voor het vermogen van de houtkachel moet je van te voren bekijken hoe groot je sauna is. Als de juiste kachel in het juiste formaat sauna staat, dan is de warmte al snel weldadig. Voordeel van een kachel op hout is dat er geen extra stroomvoorziening nodig is, wellicht alleen voor een lamp.

De juiste kachel op de juiste plaats

houtgestookte saunakachel

Een kachel op hout geeft het echte Finse saunagevoel. Houtgestookte saunakachels zijn er in verschillende maten, voor sauna’s van 10 m3 of 20 m3. De Harvia 10 m3 is een houtkachel met een vermogen van 10 kW. De glazen deur geeft het echte haardgevoel, staren in de vlammen is toch een uniek gevoel van ontspanning. Harvia 10 m3 meet 45 x 45 x 80 cm. Ook voor de buitensauna is deze kachel ideaal, bijvoorbeeld omdat er geen extra stroom nodig is. Voor de grotere sauna heeft Harvia de 20 m3 variant. Met zijn 50 x 50 x 80 cm is deze kachel wat forser. In dezelfde maat heeft Harvia een houtgestookte saunakachel met een stoere uitstraling. Deze kachel, de Harvia 10 m3 Stones is voorzien van een bak stenen voor een perfecte warmteafgifte. Harvia 10 m3 Stones kan met recht een pronkstuk van de sauna genoemd worden.

Rookafvoer zonder overlast

Rookafvoer_Harvia

Voor de rookafvoer heeft Harvia een speciale set verkrijgbaar. De set past op alle houtgestookte saunakachels van Harvia en zijn voorzien van een dakdoorvoer en isolatie. Als de rook goed afgevoerd wordt, geeft een houtgestookte saunakachel geen overlast voor de omgeving. Met wat oefening is de houtkachel gemakkelijk te bedienen. Door het hout zorgvuldig uit te zoeken, kan verschil in warmte gecreëerd worden. Eikenhout of beukenhout brandt namelijk langer dan andere soorten hout. Daarnaast is het zaak dat je weet hoeveel lucht een kachel nodig heeft of hoeveel hout. Oefening baart kunst, voor je het weet ben je een volleerd vuurmaker.