Goedkoop en Biologisch Eten uit je Moestuin

Steeds meer mensen eten bewust. Bewust eten is een breed begrip. Het kan inhouden dat je minder vlees eet, dat je vooral biologisch eet, dat je in het algemeen minder eet, dat je minder vet eet, of minder suiker. Uiteraard is het het beste als je op al deze dingen een beetje let. Met eten uit je moestuin ben je alvast goed bezig.

Biologisch Eten

Biologisch eten betekent dat er bij de productie ervan rekening gehouden is met het milieu en eventueel het dier. In de winkel zijn biologische producten herkenbaar aan het EKO-keurmerk, het Europese keurmerk voor biologische producten. Biologische producten zijn dus niet bespoten met allerlei chemicaliën.

Eten van je Moestuin

Biologischer eten dan eten uit eigen (moes)tuin kan uiteraard niet. De voordelen van het hebben van een moestuin zijn groot: je hebt goedkope groenten, zo vers als het maar kan en het is onbespoten (tenzij je zelf met pesticiden en dergelijke in de weer gaat natuurlijk). Bij groenten die je kookt gaan alle eventuele beestjes wel dood, maar bij sla en dergelijke is het geen overbodige luxe om het een keer extra te wassen.

Winter- en Zomergroenten

Wanneer de kans op een temperatuur van 26 graden overdag steeds kleiner wordt is het tijd om je wintergroenten te planten. Wanneer de dagen steeds korter worden groeien de groenten een stuk minder, dus het is belangrijk om niet al te lang hiermee te wachten. Een dagje 26 graden overleven je groenten wel. Typische wintergroenten zijn onder andere spruitjes, bloemkool, boerenkool, rode kool, prei en de ‘vergeten groenten’ pastinaak, schorseneer en koolraap.

Wanneer de koudste winterdagen voorbij zijn is het tijd om de zomergroenten te planten. Zorg ervoor dat je op warme zomerdagen vaak genoeg water geeft en wacht niet te lang met oogsten! Typische zomergroenten zijn onder andere allerlei slasoorten, komkommers, koolrabi (niet te verwarren met koolraap!), sjalotten en courgette.

Het Onderhoud van je Moestuin

Een gevaar voor een mislukte oogst is verrotting, doordat je de zaden te dicht op elkaar hebt geplaatst. Ook moet je alles niet té vaak besproeien. Voel regelmatig aan de grond of het niet te droog of te vochtig is. Afgevallen bladeren kun je het beste direct verwijderen, want ook die werken rotting in de hand.

Om aangevreten groenten te voorkomen dek je je planten het beste af. In de winter kun je de grond beschermen tegen de ergste kou met bijvoorbeeld herfstblad.